Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Johannes Meyer

Artikler
Johannes Meyer var den jævnaldrende Poul Reumerts ligemand som skuespiller. Med sit skarpe ansigt, sin drøjde og sin sprukne rivejernsstemme fyldte han teaterscenen og filmlærredet. Han mestrede alt fra store karakterroller på Det Kongelige Teater til komedier, sangspil og gøgleri.

Johannes Meyers blå bog

  

  • Født: Johannes Meyer, 28. maj 1884
  • Død: 4. november 1972
  • Familie: Søn af brændevinsbrænder A.C. Meyer og hustru. Blev student i 1904 fra Schneekloths Skole, tog filosofikum i 1905. Gift tre gange, senest med Oda Erika Sedlazek i 1932. De fik ingen børn
  • Debut: I 1905 på Dagmarteatret i „Dansen på Koldinghus“
  • Kendt fra: Teater og film, var blandt andet Zeus i „Mød mig på Cassiopeia“ og kaptajn Hammer i „Styrmand Karlsens flammer“

 

Den 24. september 1955 fejrede Johannes Meyer sit 50-års skuespillerjubilæum. Det foregik på Det Kongelige Teater, og Det Kongelige Kapel behøvede ikke blæse en fanfare, for jubilarens egen stemme lød gjaldende, da han gjorde sin entré i festforestillingen „Måne for de mislykkede“. Han spillede den gamle whiskydrikkende gavtyv Phil Hogan, og den rolle var som skræddersyet til Johannes Meyer – den var lige til at krybe i og fylde med hans temperament, rige komik og gemyt. Hans første replik var: – Hvor i hede, hule h… Da brød jublen ud i teatret. Publikum stod op og gav jubilaren en flere minutter lang hyldest.

Annonce

 

Det var sådan, danskerne kendte Johannes Meyer. En kæmpe af en skuespiller, som var i stand til at gøre en forestilling til et festblus. Han blev født i Skodsborg nord for København i 1884 som søn af brændevinsbrænder A.C. Meyer og var den yngste af 15 søskende. Han tog studentereksamen i 1904 og filosofikum i 1905, og så gik Johannes i gang med at opfylde sin drøm om at blive operasanger. Han havde faktisk en lys tenorstemme, men den holdt ikke til den krævende træning.

 

 

Fra stumfilm til tonefilm

 

 

 Johannes Meyer ville imidlertid til scenen og gik til optagelsesprøve på Det Kongelige Teaters elevskole to gange, men dumpede. Allerede dengang var han fyldt med gåpåmod og initiativ, så han læste hos en skuespiller, Peter Jerndorff, og fik derefter sin debut på Dagmarteatret i 1905. Derefter fulgte en række engagementer på de forskellige københavnske teatre i et hæsblæsende tempo, for Johannes spillede på livet løs på et teater i to til tre sæsoner, og skiftede så til det næste teater.

 

I løbet af 25 år nåede han at være ansat på samtlige københavnske scener. Hans repertoire var en række glansroller i stykker af lige fra William Shakespeare til Herman Bang, Ludvig Holberg og Henrik Ibsen samt folkekomedier som „Bolettes brudefærd“. Johannes Meyer gav den også – gøgler og gentleman Stjerner, vi husker som gøgler på små scener ude i landet. Han ville prøve det hele, og han „kedede“ sig, når en forestilling havde spillet en periode – videre til næste udfordring! Han havde så meget energi, at han også flere gange forsøg te sig som forretningsmand, blandt andet som bilforhandler, biografejer og teaterdirektør. Men han endte med at gå fallit. Den mest kendte konkurs var Nørrebro Teaters i 1933, som han drev 1931-33, og den gav ham en gæld, som han var 15 år om at betale.

 

– Jeg har evnen til at se henover ubehageligheder. Men at komme videre har været et hårdt slid, erkendte han ved sin 70-års fødselsdag. Det var pudsigt nok de økonomiske problemer med Nørrebro Teater, der gav ham hans karrieres største folkelige gennembrud som kaptajn Hammer i „Styrmand Karlsens flammer“ i 1931. Teatret skulle have en succes, og den skabte Johannes Meyer med sit spil og sit sømandspotpourri, og forestillingen blev en af mellemkrigsårenes største kassesucceser.

 

Også i filmstudierne var Johannes flittig, og selv om han var fyldt 49 år, da han debuterede i en tonefilm – han var fra stumfilmens tid – blev det til en række film fra „Rasmines bryllup“ i 1935 til „Frk. Kirkemus“ i 1941, en rolle som spritter i „Café Paradis“ 1950 og igen som kaptajn Hammer i „Styrmand Karlsens flammer“ i 1958. Endelig spillede han alderdomshjemsbandeleder med springkniv i „Støvsugerbanden“ i 1963. Cigarrygende sportsmand Johannes Meyer var gift tre gange. Det sidste ægteskab med Oda Meyer varede livet ud, og hun blev hans trygge støtte. Da han i 1953 fik bevillingen til Regina Biografen i Århus, flyttede hun med, og da de vendte tilbage til København i 1958, sørgede hun for, at ægteparret fik en god og hyggelig lejlighed i det centrale København. Det betød meget for Johannes Meyer at bo inde i byen, for han elskede at cykle sine 20 kilometer hver dag.

 

– Jeg er sportsmand og har cyklet siden drengeårene, det gør mig godt. Når jeg cykler, tænder jeg en cigar, og så kigger jeg på livet omkring mig, mens jeg kører. Ser jeg en særpræget person, kan vedkommende give mig inspiration til en rolle. Engang gav en hund, et gadekryds af en schnauzer, ham inspiration til rollen som storfyrste. – Jeg kopierede schnauzeren, for aldrig har jeg set et væsen, der var mere storfyrste end den, fortalte han. Da Johannes Meyer nåede folkepensionistalderen, fejrede han sin monumentalt store triumf på Det Kongelige Teater som Willy Lohman i „En sælgers død“, og med den laurbærkrans kunne han nyde teateranmeldernes erklæring om, at han var den jævnaldrende Pouls Reumerts ligemand som skuespiller. Selv sagde han beskedent: – Jeg holder så meget af at skabe en smule festivitas. Det lykkedes i sjælden grad, for Johannes Meyer var både gøgler og gentleman.

 

 

Se Johannes Meyer, Ove Sprogøe og Bodil Udsen i 'Styrmand Karlsen'

 

Hvilken rolle husker du bedst Johannes Meyer fra? Kommentér her:

 

Tekst: Carsten Nødskou
Foto: Egmonts Historiske Arkiv, Revymuseet og Polfoto
Publiceret: 12-12-2011
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri