Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Helle Virkner

Artikler
Der var folk, der mente, at Helle Virkner måtte have overmenneskelige evner, siden hun kunne overkomme at være både ministerfrue, skuespiller og mor på samme tid. Desuden skulle hun altid være klar til at give gode råd til fremmede mennesker, hun mødte på gaden.

Helle Virkners Blå bog

 

  • Født: Den 15. september 1925 i Gammel Rye
  • Død: 10. juni 2009
  • Familie: Hun var datter af godsejer Mouritz Lotinga og Ellen Larsine Lotinga. Hun var gift tre gange, med William Rosenberg, Ebbe Rode og Jens Otto Krag. Sidstnævnte fik hun to børn med, Jens Christian og Astrid Helene – kaldet „Søsser“
  • Debut: I filmen „Søren Søndervold“ fra 1942
  • Kendt fra: En lang række lystspil – ikke mindst „Poeten og Lillemor“-filmene samt tv-serierne „Huset på Christianshavn“ og „Matador“

Helle Virkner var så troværdig i mange af sine roller, at folk ofte havde svært ved at skelne mellem fiktion og virkelighed. De opfattede hende som den søde og idérige fru flyttemand Olsen fra Christianshavn og siden som den elskelige og livskloge Elisabeth Friis fra Korsbæk. Det morede Helle Virkner, at hun tit blev forvekslet med sine roller, men det kunne også være lidt anstrengende, når hun skulle leve op til figurerne i de to populære tv-serier. I sin biografi „Hils fra mig og kongen“ beskriver hun, hvordan folk, der så hende på gaden eller kom gående forbi hendes hjem, ofte spurgte hende: „Ku’ du ikke lige hjælpe min datter med at finde en lejlighed? Ku’ du ikke lige…“

Annonce

 

Men lad os skrue tiden tilbage til 1925, hvor den lille Helle Genie Lotinga kom til verden i Gammel Rye i Østjylland. Hendes far, Mouritz Lotinga, var en jødisk godsejer, og hendes mor, Ellen Lotinga, styrede det fine hjem, hvor der både var kokkepige, barnepige, en pige til „selskab og nytte“, når der var gæster, og en såkaldt tjenerchauffør. Men ægteskabet knirkede, og da Helle var fem år gammel, flyttede hun sammen med sin mor til København. Moderen tog navneforandring til Virkner, som var et slægtsnavn i mormoderens familie, og Helle kom derfor også til at hedde Virkner til efternavn.

 

 

Tre berømte ægtemænd

 

Efter at have fået sin mellemskoleeksamen kom Helle ind på et par teatre som statist, og hun fik de første filmroller. Siden kom hun på Det Kongelige Teaters Elevskole, hvor hun mødte skuespilleren William Rosenberg, som hun giftede sig med i 1946 – samme år som hun blev udklækket som skuespiller. I 1949 blev ægteskabet opløst, og samme år giftede hun sig med den over 15 år ældre Ebbe Rode, som hun havde spillet sammen med i sin debutfilm, „Søren Søndervold“, syv år tidligere.

 

I løbet af ægteskabet med Ebbe Rode blev Helle Virkner en eftertragtet skuespiller på de danske teatre, hvor hun gjorde sig særlig bemærket i stykker som „Sladder“, „Onkel Vanja“ og „Han, hun og satyren“. Også via sine film opnåede hun stor respekt og berømmelse, men det var hendes tredje ægteskab, der skulle gøre hende kendt langt ud over Danmarks grænser.

 

I 1958 blev Helle Virkner skilt fra Ebbe Rode, og hun boede på det tidspunkt alene på Egernvej i København. Hendes nabo var clairvoyant, og hun spåede, at Helle den 6. maj 1959 ville møde sin kommende ægtemand, og at hun ville få to børn med ham. Den omtalte dag blev Helle Virkner tilfældigvis præsenteret for den daværende udenrigsminister, Jens Otto Krag. De to kendte danskere blev straks dybt betaget af hinanden, og de giftede sig ved et hemmeligt bryllup i den franske by Roquebrune mindre end tre måneder efter deres første møde. Sammen fik det celebre par sønnen Jens Christian i 1960 og datteren „Søsser“ i 1962 – samme år som Jens Otto Krag for første gang blev statsminister. Dermed var Helle Virkner

pludselig hele Danmarks førstedame.

 

 

Ansat på Hjemmet

 

 

Helle Virkner formåede at bibeholde sin flotte skuespilkarriere, samtidig med at hun passede sit hjem, børnene og hvervet som statsministerfrue. At hun med stor snilde kunne mikse alle disse ting – uden at miste troværdighed – er Cirkusrevyen i 1972 et bevis på. Her spillede hun rollen som Nyhavnsluder, og det vakte opsigt både i ind- og udland, at statsministerfruen turde optræde som prostitueret.

 

I 1973 blev Helle Virkner skilt fra Jens Otto Krag, som hun dog bevarede et varmt venskab med. I samme periode var hun blevet synonym med den elskelige fru Olsen fra „Huset på Christianshavn“. Den snusfornuftige kone, der var gift med den højtråbende og mandschauvinistiske flyttemand. Mindst lige så populær blev hun i rollen som Elisabeth Friis i „Matador“, hvor hun også spillede en af de personer, vi alle uden at tøve ville åbne vores hjerte for. Både fru Olsen og frøken Friis var kloge kvinder, præcis som Helle Virkner selv var det.

 

 

 

Også Ugebladet Hjemmet nød i en årrække godt af Helle Virkners vid. Da Paul Hammerich i slutningen af 1960’erne var redaktør for bladet, blev Helle hyret til at skrive om sit skuespillervirke som føljeton i Hjemmet, og desuden gav hun hver uge læserne gode råd om brugen af skønhedsmidler. I midten af 1970’erne, da Lise Nørgaard var blevet redaktør for Hjemmet, begyndte Helle Virkner at skrive historier til bladet om helt almindelige mennesker. Lise Nørgaard var dog ikke tilfreds med, at Helle altid indledte sine artikler med: „Vinden susede i træerne, da…“ Helle Virkner indspillede sin sidste film i 2001. En sommerdag i 2009 gik solen ned for den kloge kvinde. Hun blev 83 år gammel.

 

 

 

 

 

 

Se Helle Virkner i Poeten og Lillemor, i Dirch Passer-filmen 'Passer passer piger' og i 'Huset på Christianshavn'

 

Hvilken rolle husker du hende bedst for? Kommentér nedenfor

 

Tekst: Kurt Stjernholm Riisberg
Foto: Egmonts Historiske Arkiv og Polfoto
Publiceret: 23-08-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri