Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Erni Arneson

Artikler
Erni Arneson mestrede rollen som den kølige og beregnende kvinde, som filmpublikum elskede at hade. Hendes drøm om at slå igennem i Hollywood blev hendes Waterloo. I stedet blev hun oberstfrue i Ringsted.

Erni Arnesons blå bog:

  • Født: Erni Buchtrup i Århus i 1917
  • Debut som skuespiller: I Lulu Ziegler Kabareten i København i 1942
  • Kendt fra: Rollen som den kølige og beregnende kvinde i mange danske film
  • Gift tre gange: I 1940 med den amerikanske golftræner Walt J. Arneson, med hvem hun fik sønnen Anthony Arneson. I 1948 med skuespilleren Preben Mahrt. I 1955 med oberstløjtnant, senere oberst Heinrich L. Hersom, med hvem hun fik sønnen Louis Hersom
  • Død: 12. september 2006

Erni Arneson er måske ikke den, man først lægger mærke til blandt de mange kendte skuespillere i dansk films gyldne lystspilår fra 1950’erne frem til 1980’erne. Til gengæld spillede hun mange af sine roller så intenst, at de brændte sig ind i publikums hukommelse. Eksempelvis rollen som den fæle Clarissa Rabenfeldt i filmen „Baronessen fra benzintanken“ fra 1960, hvor Clarissa iskoldt brænder det brev, der beviser, at den unge Anne fra tankstationen, spillet af Ghita Nørby, er godset Rosen- steens retmæssige arving. Vi hader Clarissa for den handling, og det kan vi takke Erni for. Det er hendes enestående skuespil, der fanger film-publikums følelser i det spil.

Annonce

 

Fortællingen om Erni Arneson er fortællingen om en skuespillerinde, der havde ben i næsen, og hvis evner var så åbenlyse, at de var med til at spænde ben for hende selv. Erni blev født ind i en velhavende og samfundsengageret købmandslægt i Århus i 1917. Faderen døde ung, Erni var ni år, og alligevel var der albuerum i familien til, at hun kunne forfølge sine drømme. Hun blev student på Aarhus Katedralskole og flyttede til Hovedstaden, hvor hun fik privat skuespilundervisning af de to kongelige skuespillere Carlo Wieth og Holger Gabrielsen.

 

Som 22-årig mødte Erni den kendte amerikanske golftræner Walt J. Arneson, og de to forelskede sig hovedkulds og giftede sig i 1940. Kort tid efter stod Erni for første gang over for et publikum. Hun skulle være mannequin ved en modeopvisning, og det behagede ikke Walt. Hun måtte bruge sit fødenavn Buchtrup og ikke hans Arneson ved den lejlighed.

 

 

Politisk debut

 

 

Skuespildebuten fik Erni i 1942 i Lulu Zieglers berømte, politiske kabaret på Kongens Nytorv. Undertonen i kabareten handlede om at foragte og knægte den tyske besættelsesmagt, og med sit samfundsengagerede sind stortrivedes Erni i det spil. Samme år fik hun en rolle på Riddersalen, og med ét var hun en eftertragtet skuespiller. Hun og Walt fik sønnen Anthony, men krigen sluttede, og det gjorde Erni og Walts ægteskab også.

 

Da Erni i 1947 mødte skuespilleren Preben Mahrt, faldt de to for hinanden. Som Erni havde Preben også haft et brændende engagement i modstanden mod tyskerne, men parrets ægteskab blev stormfuldt. Allerede på bryllupsrejsen gik det galt, for den gik til USA, og Preben kunne ikke få visum til Staterne, fordi han en kort tid efter besættelsen havde været medlem af det danske kommunistparti. Erni ville imidlertid ikke snydes for Amerika, så hun rejste alene, og derovre besluttede hun sig for at forsøge at få succes som skuespiller, først i New York og så i Hollywood. Ægteskabet med Preben Mahrt opløstes efter halvandet år. Erni fik forskellige roller på teatre og i tv-stykker, men som Morten Piil skriver i sin bog „Danske skuespillere“, er dét at rejse til Hollywood som skuespiller det samme som at sejle kul til kulbyen Newcastle: byen er allerede mættet!

 

I troen på succes tog Erni forskellige job, og hun nåede at arbejde som servitrice, sælger af køleskabe, ejendomsmægler og arkitekt, inden hun i 1954 flyttede tilbage til København. Formentlig kostede det eventyr hende det store danske gennembrud. Filmanmeldere er enige om, at hendes talent var der, men de ledende kvindehovedroller fik Erni aldrig. Hun blev i stedet kendt for roller som den kolde, beregnende kvinde, der trods kynisme viser følelsesmæssige sprækker. „Professionel til fingerspidserne“, skriver Morten Piil.

 

 

Oberstinde

 

 

Da Erni i 1955 mødte oberts- løjtnant, senere oberst Heinrich L. Hersom, mødte hun en kærlighed, der kunne bære. Ægteskabet holdt, til han døde i 1986, og Erni og Heinrich blev i 1956 lykkelige forældre til Louis. Heinrich gjorde tjeneste på Ringsted Kaserne, og her mindes man oberstinden, den smukke Erni, der dagligt gik ture med sønnen Louis, kaldet Bamse, på kaserneområdet. I et interview i 1963 fortæller Erni, at rollen som mor nu er hendes vigtigste – modsat første gang hun blev mor, hvor karrieren fik lov at fylde mest.

– Derfor takker jeg nu kun ja til de bedste roller, fortæller hun og forklarer, at det er instruktørerne, der synes, hun skal spille de utålelige kvinder. Som menneske var Erni vokset. Det husker hendes venner, og i Ekstra Bladet i 1957 forklarer hun sin tilfredshed med den kun delvise succes sådan:

 

– Man skal ikke stræbe og mase, intrigere og planlægge. Hvad hjælper det, at man får dejlige roller og stor succes, hvis man ikke kan være i stue med sig selv! Erni medvirkede i flere filmbiroller i 1960’erne og 1970’erne. Og i begyndelsen af 1980’erne fik hun et comeback i stykket „Sidste akt“ på Hvidovre Teater og Amager Scenen – samt i tv-serien „Henover midten“. Hendes sidste filmrolle blev som fru Mikkelsen i „Sunes familie“ i 1997, foruden at hun dukkede op i en statistrolle i „Efter brylluppet“ i 2006. Erni var da 89 år, og den 12. september 2006 døde hun.

 

Her kan du se Erni Arneson og Maria Garland i 'Min datter Nelly' fra 1955

 

Hvilken rolle husker du bedst Erni Arneson fra? Kommentér her:

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Egmonts Historiske Arkiv og Polfoto
Publiceret: 05-12-2011
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri