Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner, vi husker: Dirch Passer

Artikler
Første del af artikelserien, 'Stjerner, vi husker', handler om hele Danmarks Dirch. De følgende uger kan du læse om Bodil Steen, Buster Larsen, Maria Garland og mange, mange flere danske stjerner. Rigtig god fornøjelse!

Dirch Passers Blå bog:

 

Fulde navn: Dirch Hartvig Passer

Født: 18. maj 1926 på Østerbro

Uddannet på De Frederiks- bergske Teatres Elevskole

Fire parforhold: Sigrid Horne-Rasmussen (1949-1958, gift 1950) Judy Gringer (1958-1963, ikke gift) Hanne Bjerre (1963-1976, gift 1970) Bente Askjær (1976-1980, ikke gift)

Børn: Dorte, født 7. august 1951 (Sigrid Horne-Rasmussen) og  Josefine, født 13. januar 1966 (Hanne Bjerre)

Død: 54 år gammel den 3. september 1980 

 

 Dirch Passer blev bare 54 år, og det er 31 år siden, han døde. Alligevel huskes han af stort set alle. „Danmarks sjoveste mand“ er han blevet kaldt, men privat var han lidt af en knudemand.

Annonce

Dirch Passer havde haft hjerteproblemer i nogen tid, og de fleste vidste det, for det havde stået i flere aviser og ugeblade. „Jeg stikker lige hovedet ud og viser publikum, at jeg er på mærkerne“, smilede han, inden tæppet skulle gå i Tivolirevyen i Glassalen i Tivoli den 3. september 1980. To minutter senere var han død. Faldet om af et hjertetilfælde på scenen iført den lilla klovnedragt, han skulle have på i indledningsnummeret. Danmarks mest populære komiker var gået bort i en alder af bare 54 år. Slidt op, var mange enige om.

 

Spørger man teenagere i dag, hvem Dirch Passer var, kan hovedparten ikke blot svare, flertallet får også et smil om læberne og fortæller om de filmroller, Dirch har beriget deres liv med. Det samme gælder ældre generationer. Selvom det er 31 år siden, at Dirch Passer døde, lever han stadig i de fleste danskeres bevidsthed.

 

Han voksede op på Østerbro i hovedstaden med en mor, der gik hjemme og en far, der var skibsfører. To lillesøstre kom til, Kirsten i 1930 og Marchen i 1938, og det lå ikke i kortene, at Dirch skul- le være skuespiller. Han var følsom og genert som barn og foretrak at spille fodbold. Efter skoletiden tog han ud at sejle, men han var også hjem- me i perioder, hvor han tog forskelligt arbejde, og det var som regissør på en omrejsende teaterforestilling, at Dirch en oktoberdag i 1944 fik sin debut i en lille birolle på scenen i Nykøbing Falster. „Vi kan ikke finde andre end dem her“, lød hans få ord som butleren Robert i stykket „Re- becca“. Siden fortalte Dirch: „Jeg havde kun én replik, men jeg sagde den på en ny måde hver aften“. Han gjorde altid sit ypperste og ville gerne tilføje sine roller noget ekstra.

 

 

Skuespillerelev

 

 

Dirch blev skolet, men fuldførte ikke uddannelsen som skuespiller på De Frederiksbergske Teatres Elevskole. I stedet fortsatte han med at have små biroller på forskellige scener, og i 1948 fik han ved et tilfælde en lidt større rolle i stykket „Lucienne og slagteren“ på Allé-scenen. Det berettes, at han græd af nervøsitet inden premieren. Gennembruddet fulgte, da han medvirkede i Knud Pfeiffers Fiffer-Revy på Montmartre, det senere ABC Teatret, i 1949. Samme år forelskede han sig i den ni år ældre skuespillerinde Sigrid Horne-Rasmussen. De blev gift i 1950 og blev forældre til Dorte i 1951. Men forholdet var stormfuldt.

 

Begge kunne tage godt fra af de våde varer, Sigrid mere end Dirch, og venner har fortalt, at de skændtes, så det bragede, og at det ofte skyldtes, at Dirch havde gemt nogle flasker for at begrænse Sigrids drikkeri. Deres ægteskab brast i 1958.

 

Dirch fik sin filmdebut i „Stjernestøv“ i 1947, og siden fulgte ikke mindre end 89 roller i danske film. Partnerskabet med Ove Sprogøe i „Ved Kongelunden“ fra 1953, hvor de synger „Der kommer altid en sporvogn og en pige til“, huskes med glæde af de fleste. Det samme gør film som „Baronessen fra benzintanken“, „Støv på hjernen“, „Pigen og pressefotografen“, „Præriens skrappe drenge“ og „Mig og mafiaen“. „Fængslende feriedage“ i 1977 blev Dirchs sidste film. På scenen blev han kendt for sit sammenspil med Kjeld Pe tersen, med hvem han var så tæt forbundet, at venner fortæller, at han aldrig blev den samme efter Kjelds død. Senere dannede Dirch Passer par med Ulf Pilgaard, blandt andet i Tivolirevyen.

 

 

Gift igen

 

 

Dirch mødte reklametegneren Hanne Bjerre i 1963, og parret blev forældre til Josefine i 1966 og blev gift i 1970. Deres forhold sluttede i midten af 1970’erne.

 

Ud over at være gift to gange havde Dirch mange kærester. I fem år levede han sammen med skuespillerinden Judy Gringer, og de sidste fem år af sit liv delte han med den 28 år yngre regissør Bente Askjær. „Jeg går ned efter avisen“, erindrer flere af hans livsledsagersker, at Dirch kunne sige, og så forsvandt han i to-tre dage. For i takt med succesen fik han et voksende behov for at forsvinde i flasken i det københavnske natteliv.

 

Mødte man Dirch Passer til daglig, var han ikke sjov. Han var sky af natur, og hvad der rumsterede i hans hjerte, var han ikke i stand til at tale om. I den sammenhæng var han sårbar. En knudemand kan man med rette kalde ham. Han var tillige konfliktsky og medvirkede godvilligt i film, teaterstykker, revyer og i reklamer. Blev han bedt om at optræde en lørdag formiddag på en gågade i provinsen, tog han af sted og fuldførte opgaven til alles tilfredshed.

 

Dirch fik en blodprop i hjertet i 1978, og han vidste godt, at han skulle tage den med ro. I rollen som Kim Larsen i Tivolirevyen i 1980 gav han den imidlertid gas. Publikum skreg af grin, når han hyperventilerede, mens han sang, som han havde set Kim Larsen gøre det. Det kostede ham livet. Han fik et ildebefindende på scenen den 2. september, og den 3. september 1980 kunne Danmarks populæreste komikers hjerte ikke mere. Det sagde stop, og nu bor Dirch i vores hjerter.

 

Artiklen er fra Hjemmet nr. 36, 2011

Tekst: Henrik Helmer
Foto: Egmonts Historiske Arkiv & Polfoto
Publiceret: 15-06-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri