Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner, vi husker: Birgitte Federspiel

Artikler
Birgitte Federspiel var stærk som en bryggerhest og følsom som en mimose. Hun oplevede aldrig en personlig fiasko og var på toppen til det sidste. I mere end 50 år var hun en af dansk film og teaters største stjerner.

 

Birgitte Federspiels blå bog

 

  • Født: 6. september 1925 i København som datter af skuespiller Ejner Federspiel og redaktør Gunver Fønss  
  • Død: 2. februar 2005 i Odense
  • Familie: Gift med skuespiller Henning Ahrensborg i 1949, til han døde som 26-årig i 1951. Levede fra 1953 sammen med skuespiller Freddy Koch, som hun fik børnene Annegine og Mads med. Boede i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 70’erne sammen med skuespiller Jens Østerholm, som hun fik sønnen Christian med
  • Uddannelse: Elevskolen på Frederiksberg Teater 1943-1945. Debut: Som 20-årig i 1945 på Alléscenen i stykket „Vårbrud

 

„Jeg vil være skuespiller, om jeg så bare skal være tredje bølge i Svendborg Sommerteater!“ Sådan sagde Birgitte Federspiel som stor pige. Og lysten fik hun ikke fra fremmede. Hendes mor, Gunver Fønss, havde været elev på Det Kongelige Teater, men blev smidt ud – hun fik i stedet en karriere som redaktør. Hendes far, Ejner Federspiel, havde succes på teater og film. Alligevel syntes han, at han måtte advare sin datter om, at det var en usikker vej. Men lille Birgitte var ikke i tvivl, og hun valgte rigtigt. Hun blev nemlig en af landets helt store stjerner. Høj, smuk og aristokratisk mestrede hun de dybe roller, og komedie kunne hun også spille.Faktisk oplevede hun aldrig en personlig fiasko. Hun tænkte sig godt om, inden hun sagde ja til en rolle – og så udfyldte hun den, koste hvad det ville.

Annonce

 

– Hjemmefra lærte jeg, at man passer sit arbejde uanset hvad, sagde hun i et interview. Bag hendes kølige ydre ulmede passionen. Og hendes store kærlighed var livet igennem – sammen med familien – arbejdet. Hun lovede altid sig selv, at hun ikke ville lade sig opsluge af sine karakterer. Men det gjorde hun. – Jeg analyserer alt og alle omkring mig for at finde noget, jeg kan bruge til rollen, forklarede hun. Birgitte Federspiel begyndte sin karriere med at læse hos skuespiller John Price. Hendes mål var at blive optaget som elev på Det Kongelige Teater, men hun kom ikke ind. I stedet gik hun på elevskolen på Frederiksberg Teater, hvor hendes far underviste sammen med blandt andre Olaf Ussing og Edwin Tiemroth.

 

 

Mor til tre

 

 

Umiddelbart efter hun var færdiguddannet i 1945, fik hun sin første rolle på Alléscenen, og der kom i det hele taget skub i karrieren. De følgende to år var hun engageret på Odense Teater. Her mødte hun kollegaen Henning Ahrensborg, og de to blev stormende forelskede. De giftede sig i 1949, men allerede to år efter var det forbi. Henning Ahrensborg døde af leukæmi – i en alder af 26 år. Sorgen var så stor, at Birgitte Federspiel aldrig giftede sig igen.

 

Et par år senere flyttede hun dog sammen med den ni år ældre skuespiller Freddy Koch. Parret fik to børn, men voksede efterhånden fra hinanden. Efter årene på Odense Teater var Birgitte Federspiel i 1947 vendt tilbage til København og var indtil 1962 ansat på Folketeatret, hvor hun for alvor slog sit navn fast. De følgende tre år spillede hun på Det Ny Teater og fik her lejlighed til at demonstrere, at hun også mestrede det moderne repertoire. Midt i 1960’erne faldt hun for endnu en skuespiller, Jens Østerholm, og fik en søn sammen med ham. Hun holdt en pause med skuespillet for at hellige sig familielivet. Forholdet brast efter nogle år, og Birgitte Federspiel vendte tilbage til teatret som freelancer.

 

Utroligt nok fortsatte hun med at have succes, som om hun slet ikke have været væk. Teateranmelderen Svend Kragh-Jacobsen gav hende i 1973 følgende ord med på vejen: „Birgitte Federspiel er på en måde en dansk Ingrid Bergman. Hun er bare større, for hun kan mere“. I 1979 fik Birgitte Federspiel tilbudt fast engagement på Odense Teater og vendte med glæde tilbage til den fynske hovedstad, hvor hendes karriere begyndte. Hun blev i den modne alder af 54 år en af teatrets hovedkræfter.

 

 

Det hvide lærred

 

 

Birgitte Federspiels dedikerede indstilling til arbejdet sled på krop og sjæl. Hun fik dårligt hjerte og måtte have indopereret en pacemaker. Og hun kæmpede livet igennem med følelsesmæssige rutsjeture. – Hvis jeg ikke havde haft min humoristiske sans, var jeg da endt på Sct. Hans (psykiatrisk hospital, red), for jeg mener, at livet er ret voldsomt, sagde hun med galgenhumor. – Angsten stiger, for hver gang jeg står på scenen. Det er værst, lige inden tæppet går, sagde hun ved en anden lejlighed. Men det var ikke kun teatret, der havde bud efter Birgitte Federspiel.

 

Hun medvirkede i tv- serier som „Matador“ og „Taxa“, ligesom knap 50 film havde hende på rollelisten. Allerede i 1955 modtog hun en Bodil for sin rolle i „Ordet“, og i 1959 hjembragte hun endnu en statuette for sin medvirken i „En fremmed banker på“. Hun spillede med i „Charles tante“, „Fængslende feriedage“ og „Olsen-banden går amok“. Og i 1987 var hun stærkt medvirkende til, at Danmark fik sin første Oscar for „Babettes gæste- bud“. Med tiden faldt Birgitte Federspiels sitrende – og dog så robuste – sind lidt til ro.

 

–Det er lettere at finde en balance i livet, sagde hun som 73-årig med reference til sin alder. Hun var usvækket som kunstner, da hun i 2000 som 74-årig spillede sin sidste store rolle på Odense Teater og året efter medvirkede i sin sidste film. Birgitte Federspiel døde fire år senere – ikke som tredje bølge i et sommerteater, men som en lysende stjerne.

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Egmonts Historiske Arkiv og Polfoto
Publiceret: 16-01-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri