Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner, vi husker: Axel Strøbye

Artikler
Gennem et væld af roller spillede Axel Strøbye sig ind i danskernes bevidsthed. Uanset om han spillede hovedrollen som onkel Erik i „Min Søsters Børn“ eller en birolle som sagfører Skjold Hansen i Matador, formåede han med sin indlevelse og veloplagte stemmeføring at brænde igennem til sit publikum.

  

Axel Strøbyes blå bog 

  • Født: Axel Strøby Jacobsen 22. februar 1928 med sin tvillingebror Jørgen på Frederiksberg. Tog senere stavemåden Strøbye og slettede Jacobsen
  • Familie: Søn af herreekviperingshandler Ingvard Jacobsen og hustruen Alexia. I slutningen af 1950’erne blev Axel Strøbye gift med skuespillerinden Kirsten Jessen. Fra 1962-75 levede han sammen med Lone Hertz, med hvem han fik børnene Tomas (1966) og Michaëla (1968). I 1978 giftede han sig med Hanne Borchsenius. Ægteskabet varede til hans død 12. juli 2005
  • Debut: I filmen „Nålen“ i 1951
  • Kendt fra: Filmene om „Olsen Banden“, „Familien Gyldenkål“ og „Min søsters børn“. Tv-serien „Matador“. Medvirkede i over 100 film og gjorde løbende karriere på de skrå brædder
Annonce

 

- Bevar den energi og dynamik, sagde skuespilleren Olaf Ussing til den 22-årige Axel Strøbye efter at have set ham øve. Dengang, i 1950, skulle man anbefales af en skuespiller for at komme til optagelsesprøve på Det Kongelige Teaters elevskole, og Axel havde derfor kontaktet Ussing. Netop energien og dynamikken, som den garvede skuespiller bemærkede, husker vi stadig Axel Strøbye for. Hans gennemslagskraft og overbevisende fremstilling af sine figurer gjorde, at selv mindre roller stadig står tydeligt i publikums hukommelse. De fleste kan f.eks. huske den skiftevis frustrerede og opfarende kriminalassistent Jensen, der i adskillige „Olsen Banden“- film måtte belære den unge kollega om politiets egentlige opgave – eller mangel på samme. „Holm! Hvis De absolut skal opklare forbrydelser, så må det ske i Deres fritid!“ Axels karakteristiske dybe, nasale stemme serverede replikkerne velartikuleret og oftest med en kraft, der fik ordene slået fast med syvtommersøm.

 

Axel Strøbye blev født på Frederiksberg i 1928 og havde to søskende. Faderen, Ingvard, var herreekviperingshandler med egen forretning. Oprindeligt var det kunstmaler, Axel ville være. Men det syntes Ingvard var noget „halv- pornografisk noget“.

 

– Min far opdagede, at man malede efter nøgenmodel, og så var det slut med det, sagde Axel Strøbye i et interview med Virtus Schade. Han uddannede sig i stedet til arkitekt – det var ifølge faderen et rigtigt håndværk. Dog vidste Axel allerede fra studiestart, at han efterfølgende ville være skuespiller. Han gik til optagelsesprøve i 1950 og kom ind på Det Kongelige Teaters elevskole blandt 3 af 42 ansøgere. Inden han fik sit afgangsbevis i 1952, debuterede han i filmen „Nålen,“ hvor han spillede håndlanger for skurken i skikkelse af Ebbe Rode. I 1953 blev han tilknyttet Aalborg Teater, og op gennem 1950’erne optrådte han både på film og forskellige teaterscener i et hav af roller lige fra marinesoldat til plakatopsætter.

 

 

Komiker med mere

 

 

Det første årti af Axel Strøbyes karriere var domineret af alvorlige roller, og hans første store filmrolle i besættelsesdramaet „Den sidste vinter” i 1960 var langtfra komisk. Her leverede han en flot præstation i hovedrollen som lavmælt modstandsmand. Sit komiske gennembrud havde han samme år på Allé Scenen som Jean i „Næsehornet.“ Og året efter blev stien lagt med filmatiseringen af farceklassikeren „Den grønne elevator,” hvor Axel spillede charmør over for Ghita Nørby.

 

Hans veloplagthed gjorde, at filmfolkene begyndte at få øjnene op for hans komiske talent. Det gjorde biografpublikummet også. 1960’ernes og 1970’ernes filmpræstationer gjorde hurtigt Axel Strøbye til en morsom mand i danskernes bevidsthed. I 1966 blev han landskendt i rollen som den befippede onkel Erik i „Min søsters børn“, der forsøger at omsætte teori om børnepsykologi til praksis. Det blev den første af tre film.

 

På Det Kongelige Teater, der fra 1967 blev Axels faste arbejdsplads gennem 25 år, medvirkede han i et bredere repertoire, hvor han blandt andet havde succes i rollen som Helmer i „Et Dukkehjem“. Han prøvede løbende kræfter andre steder som skuespiller eller instruktør. Privat havde Axel Strøbye gennem tiden flere skuespillerinder i sit liv. Hans første kone var Kirsten Jessen, som han var sammen med i få år i slutningen af 1950’erne. I perioden 1962-75 dannede han par med Lone Hertz, som han fik to børn med, og selvom der var nok at se til i skuespillerhjemmet i den røde villa på Frederiksberg, var Axel ifølge datteren Michaëla Strøbye en sød og sjov far, der lavede tryllekunster, og som gerne inviterede på guidet tur rundt i København, hvor han delte ud af sin enorme viden.

 

I 1978 giftede han sig med Hanne Borchsenius. De to levede lykkeligt sammen i mange år – resten af Axels liv.

 

 

Bedst hos Balling

 

 

Hos filminstruktør Erik Balling fik Axel Strøbye sine mest populære roller. Foruden rollen som kriminalassistenten i „Olsen Banden“-filmene brillerede han i 1978-81 i rollen som den kyniske, handlekraftige landsretssagfører Viggo Skjold Hansen i tv-serien Matador. Både professionelt og privat var Axel afholdt. Han var en drillepind, der var kendt for at sprede godt humør med sine „practical jokes“, men han var også respekteret for sin professionalisme.

 

– Han havde nogle utrolig stærke virkemidler. Han forstod altid at skabe en figur. Et menneske af kød og blod, sagde kollegaen Per Pallesen om ham. Også replikkerne blev indøvet nøje. Det var for eksempel ikke ligegyldigt for Axel, om der i manuskriptet stod som eller der. Ifølge filmkritiker Morten Piil havde Axel Strøbye „et stensikkert greb om timing og replikbehandling“. Det var også hos Balling, Axel Strøbye spillede sin sidste rolle i 1998. Et passende punktum for næsten et halvt århundrede i skuespillet blev sat med rollen som – en noget ældre – kriminalassistent Jensen, der desperat ønsker at komme på pension i „Olsen Bandens sidste stik“. Efterfølgende trak Axel sig tilbage og levede et privat liv med hustruen Hanne Borchsenius, indtil han døde efter længere tids sygdom i sommeren 2005. Han blev 77 år.

 

Gennem sin karriere havde Axel Strøbye haft stor respekt for sit publikum og sat en ære i at give alt, han havde i sig, når han optrådte. – Han brændte igennem på alt det, han lavede, sagde skuespiller Peter Steen til B.T. i 2005 i forbindelse med Axels død.

 

Se Axel Strøbye i 'Min søsters børn på bryllupsrejse' fra 1967

 

Hvilken rolle husker du bedst Axel Strøbye i? Kommentér her:

Tekst: Katrine Nielsen
Foto: Egmonts Historiske Arkiv og Polfoto
Publiceret: 02-01-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri