Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Novelle: Salsa for begyndere

Noveller
Det var ikke, fordi deres ægteskab var dårligt, tænkte Birgit. Det var blot så kedeligt, og alting så forudsigeligt. Hun anede bare ikke, hvordan hun skulle peppe det op – ikke før hun så annoncen fra danseskolen…

Birgit skuttede sig, og Niels lagde automatisk en arm om hendes skuldre. Det var blevet køligt hen under aftenen, men hun ville alligevel blive stående på trappen, til Anders og Lene var kørt. Det føltes stadig lidt underligt, at sønnen skulle køre hjem til sig selv, for det var ikke mere end fire måneder siden, han flyttede hjemmefra og ind i den lille lejlighed sammen med kæresten, Lene.

 

– Det var da hyggeligt, sagde Niels, da de igen kom ind i varmen. Birgit nikkede og åbnede opvaskemaskinen for at tømme den. Niels tog sig som altid af glassene i maskinens øverste etage, mens Birgit satte tallerkner og bestik på plads. Det havde rigtignok været hyggeligt.

 

Anders var så forelsket i Lene, og det var uden tvivl gengældt. De sendte hele tiden kærlige blikke til hinanden, og de havde vist også holdt i hånd under dugen, mens de spiste. Det var rørende, og Birgit glædede sig på sønnens vegne, men der var alligevel noget, der nagede hende.

Annonce

 

Hun betragtede diskret Niels ud ad øjenkrogen. Han stod i sine egne tanker, mens han forsigtigt satte de pæne vinglas på plads i skabet. Hvor var deres egen forelskelse blevet af? Den havde vel også været der engang. Selvfølgelig elskede hun sin mand, men deres ægteskab virkede stillestående, og alle dage var stort set ens.

 

De stod op samtidig, spiste morgenmad og bladrede i hver sine avissektioner. Han i business og sporten, hun i kultur og indland. Så gik hun i bad og derefter Niels. Han satte hende og cyklen af ved apoteket og kørte selv videre hen til banken, hvor han arbejdede som rådgiver. Om aftenen spiste de sammen, og hvis bølgerne gik højt, kunne de finde på at dele en flaske rødvin. Vildere blev det sjældent.

 

Birgit sukkede stille. Niels var blevet færdig med glassene, og han skænkede en sjat kold kaffe op i et krus. – Vi er ved at lancere et nyt, spændende særtilbud i banken, fortalte han. – Jeg har nogle store kunder, der sikkert vil...

 

Det var lige præcis det, hun mente. Deres samtaler drejede sig næsten altid om hans arbejde, hvem der skulle købe ind, eller hvad de skulle se i fjernsynet. De havde på ingen måde et dårligt ægteskab, men alt var så forudsigeligt. Hun havde ellers regnet med, deres samliv ville blusse op, når de igen fik huset for sig selv.

 

Sådan var det ikke gået, og hun savnede spænding, lidenskab, gejst, hvad som helst der kunne peppe det op. Hun kunne måske også selv gøre mere for at ændre på dagligdagens trummerum. Det var bare ikke så let. Udadtil fungerede det jo udmærket, men det kørte i den samme faste rille, og det var ærlig talt noget kedsommeligt.

 

– Jeg går i seng. Vil du med? Niels fulgte efter hende op ad trappen uden at afbryde sin salgstale. – ... så det bliver sikkert et hit. Især hvis renten stiger, sådan som eksperterne forudser. – Hmm, mumlede hun med tandbørsten i munden.

 

Niels stod foran hende ved spejlet. Hans før så flotte mørke hår var blevet gråt både i tindingerne og i panden. Der var heller ikke så meget af det, som der havde været. Han lignede en bankmand, men det var han jo også. Spørgsmålet var bare, om han behøvede at opføre sig som én døgnet rundt.

 

Det var selvfølgelig dejligt, at han var glad for sit job, men hun holdt da op med at snakke om pollenallergi og nikotintyggegummi, så snart hun forlod apoteket. Han kunne vel gøre det samme. På den anden side ville de måske så slet ikke have noget at tale om.

 

Birgit trak dynen op over benene og tændte sin sengelampe. Hun havde et næsten nyt dameblad i sengebordsskuffen, som hun havde glædet sig til at læse. Niels havde også lagt sig til rette i sin side af sengen, og han fandt sin tykke bog frem og satte læsebrillerne fast på næsen.

 

Sådan nogen behøvede hun heldigvis ikke endnu. I hvert fald ikke hvis hun holdt bladet ud i strakt arm. Der var en artikel om, hvordan man kunne få den ægteskabelige romantik til at blomstre, men hun afviste hurtigt alle forslagene. Hun ville føle sig fjollet ved at arrangere tændte duftlys rundt om badekarskanten, og ideen om at stå og lave mad i udfordrende undertøj var heller ikke videre tiltrækkende.

 

Et eller andet måtte hun gøre, men hvad? Hendes tanker blev afbrudt af en lidt for velkendt lyd. Niels' hage hvilede på brystet, og brillerne var gledet ned foran hans mund, hvor de blev mere og mere duggede i takt med, at hans snorken steg i styrke. Birgit rystede opgivende på hovedet, og i et ondsindet øjeblik puffede hun den tunge bog ned på gulvet. Det gav et brag, og Niels for op og kiggede sig forvirret rundt.

 

– Hvad skete der? – Du faldt vist i søvn, svarede hun uskyldigt. – Er du ikke sød at lægge dig på siden, hvis du skal sove? Niels sendte hende et undskyldende smil og rullede lydigt om på siden. – Godnat. – Godnat.

 

I det samme blev Birgits øjne fanget af en farvestrålende annonce bagerst i bladet. Det var en reklame for en danseskole, der udbød salsaundervisning for begyndere. Birgit rettede sig op i sengen. Der var et billede af et tæt omslynget par i rødt og sort tøj, og de kiggede lidenskabeligt på hinanden. Måske var det svaret på hendes bønner.

 

* * *

 

Vækkeuret ringede klokken syv næste morgen. Det var mandag, men Birgit sprang glad ud af sengen. Hun følte sig ovenpå og fortrøstningsfuld for i løbet af natten var hun blevet overbevist om, at salsa kunne være løsningen. I det mindste ville dansen give dem noget andet at snakke om end lånepakker og rentehop. De gik efter hinanden ned i køkkenet, og Birgit satte som sædvanlig kaffe over, mens Niels ristede brød.

 

– Niels, begyndte hun. – Skal vi ikke begynde til salsa? – Salsa? – Ja, det er en latinamerikansk dans. – Jeg ved ikke rigtig, sagde Niels tøvende. – Det med dans er ikke lige mig, og jeg er lidt bange for at blive til grin. – Sikke noget pjat, du er da en habil danser. Jeg tror, det er lige noget for os.

 

Hun bearbejdede ham hele vejen hen til apoteket, og da hun stod ud af bilen, havde han givet efter. I frokostpausen søgte hun efter danseundervisning for begyndere på nettet på personalets computer. Hun fandt den lokale danseskole, men der blev ikke undervist i salsa. Det gjorde der til gengæld i nabobyen. Der startede et hold allerede på onsdag klokken 19, og det varede halvanden time.

 

Hun klikkede sig ind på danseskolens galleri og blev mødt af en masse fantastiske billeder af smukke par i hvirvlende bevægelse. Der var også lagt et nummer ud med salsamusik, og hun tændte for højttalerne og trykkede afspil. Frokoststuen blev fyldt af rytmiske toner, og kollegaen Therese dansede over mod hende med vrikkende hofter.

 

– Hvad er det? spurgte hun nysgerrigt. – Det går da lige i blodet. – Det er salsa. Jeg overvejer at melde mig og Niels til et hold for begyndere. Therese pegede på et telefonnummer nederst på siden. – Gør det, sagde hun opmuntrende. Skulle hun melde dem til?

 

Birgit betænkte sig et øjeblik, før hun trykkede nummeret på sin mobiltelefon. Opkaldet blev besvaret af en kvinde, der præsenterede sig som Sabrina. Der var lige nøjagtig to pladser tilbage på holdet, og dem tog Birgit. Hun fik nogle informationer af Sabrina, og da hun afsluttede samtalen, klappede Therese begejstret hænderne sammen og skruede lidt op for musikken.

 

Det gik virkelig lige i blodet, og man skulle være mere end almindelig dødbider for at kunne stå stille. Det kunne selvfølgelig være, Niels faldt ind under den kategori, men Birgit glædede sig alligevel. Hun lænede sig tilfreds tilbage i kontorstolen. Endelig skete der noget.

 

* * *

 

Onsdag eftermiddag var Birgit i højt humør, da hun cyklede hjem fra apoteket. Hun havde brugt sin frokostpause på at købe dansetøj til sig selv og Niels, og hun var godt tilfreds med resultatet. Sabrina havde sagt, at de skulle møde op i komfortabelt

tøj, som de kunne bevæge sig i, og sko, der ikke var for glatte.

 

Birgit arrangerede sine nye guldfarvede sandaler på køkkenbordet sammen med de hvide leggings og den lange, røde T-shirt. Bare synet fik hendes mave til at hoppe af forventning. Hun havde prøvet tøjet og skoene i butikken, og hvis hun selv skulle sige det, så hun slet ikke værst ud i det.

 

Niels skulle have et par sorte træningsbukser på og en gul T-shirt, og han havde et par ubrugte hyttesko i klædeskabet. Birgit kiggede på køkkenuret. Klokken var allerede 17.30, og de skulle køre senest om en time. Det tog 20 minutter at komme frem, og hun ville gerne være i god tid.

 

I det samme kom Niels ind ad døren. – Hej, skat! råbte han. Niels stivnede midt i en bevægelse. – Hvad er det? – Det er vores salsatøj. Kom og se. Han sendte tøjet på køkkenbordet et tvivlende blik. – Er det ikke lidt i overkanten? Jeg havde regnet med noget, der var en smule mindre prangende. Som for eksempel gråt tøj eller tøj, der gør mig usynlig.

 

– Salsa handler om livsglæde, og når man danser, skal man være farverig og sprudlende, belærte Birgit. Hun havde gentaget Sabrinas ord, og Niels nikkede, mens han pillede ved den gule T-shirt. De smurte sig et par rundtenommer, og da de havde spist, satte de sig ud i bilen.

 

Birgit vidste nogenlunde, hvor danseskolen lå, og de var fremme kvart i syv. Niels tog hende i hånden, og så fulgtes de op ad trappen til danseskolens lokaler.

 

* * *

 

– Salsa for begyndere, læste Niels. – Vi skal vist ind her. Han puffede forsigtigt døren op. Der var allerede kommet tre andre par, og de hilste høfligt på dem. Der kom også to kvinder uden ledsager. De slog forlegent ud med armene og fortalte, at deres mænd havde nægtet at deltage. – Der må være sket en fejl, mumlede Niels. – Den valgmulighed blev jeg ikke præsenteret for. En af de andre mænd grinede sammensvorent til ham, og Birgit ruskede sin mand lidt i ærmet. – Ti stille. – Ja, ja. Undskyld.

 

Niels rev sig løs og trådte et par skridt til højre, så han stod ved siden af den mand, han havde grinet sammen med for lidt siden. Det viste sig, at han hed Per, og at han også var bankmand. Snart gik snakken lystigt om valutakurser og rentesatser, og Pers hustru himlede med øjnene. Birgit besvarede gestussen.

 

– Det lader til, du er en lidelsesfælle, sukkede kvinden. – Jeg hedder Tea. – Birgit. Jeg havde regnet med, jeg kunne danse det ud af Niels, men måske skal der mere drastiske metoder til. Lidt efter kom en smuk mørkhåret kvinde ind ad døren, og snakken forstummede.

 

– Hej og velkommen, hilste hun. – Jeg hedder Sabrina, og det er mig, der skal lære jer at danse. De fik besked på at sætte sig i en rundkreds, og så fortalte Sabrina lidt om salsaens historie med store, entusiastiske armbevægelser. Birgit nikkede

for at vise, hun fulgte med, selvom hun var mere ivrig efter at komme i gang.

 

Endelig satte Sabrina musik på, og så begyndte undervisningen. De startede stille og roligt, men lidt efter blev farten sat op. Birgit skævede til de andre. De så lige så kluntede ud som hende, og hun smilede usikkert til Niels, der stod ved siden af. Han smilede tilbage, selvom han tydeligvis havde bedre styr på dansetrinnene, end hun havde.

 

Birgit standsede op, og først nu lagde hun mærke til, hvor glidende hans bevægelser var. Det så slet ikke tosset ud, og kiggede den rødhårede kvinde bagved ikke også lidt imponeret på hans benarbejde? Hun var vist en af dem, der ikke havde magtet

at tvinge sin mand med. Birgit drejede hovedet for at se bedre efter.

 

– Hold da op, hvor er din mand dygtig, hviskede kvinden imponeret, da de fik øjenkontakt. Birgit mistede koncentrationen af bar overraskelse, og Niels tog fat om livet på hende. – Sådan her, viste han. – 1, 2, 3 pause. 5, 6, 7 pause. Han dansede rundt, som om han aldrig havde lavet andet, og Birgit følte sig helt umulig ved siden af. Sabrina roste ham højlydt, og Niels rødmede en anelse.

 

I den korte pause sank Birgit sammen på en bænk for at puste ud. Det var mere krævende, end hun havde regnet med. Niels satte sig ved siden af hende. – Jeg er glad for, du fik mig overtalt til det her, hviskede han. – Det er rigtig sjovt. Hørte du, at salsa stammer fra spansk og betyder sovs?

 

– Hmm, svarede Birgit. Hun var ikke nær så begejstret som sin mand, og det havde nok noget at gøre med, at han var sprunget ud som den fødte salsadanser. Det var hende, der havde gået til dans som barn, og hun havde regnet med, hun ville være den bedste. I hvert fald af de to.

 

– Vi går i gang igen! råbte Sabrina. – Er I klar? – Ja, brølede Niels og sprang ud på gulvet. Birgit skulle lige til at sende forsonende blikke rundt til de andre deltagere, men så opdagede hun, hvordan den rødhårede kvinde slugte Niels med øjnene. Det gjorde Tea faktisk også, og Birgit rettede ryggen. Var det virkelig hendes kedsommelige mand, de kiggede sådan på?

 

20 minutter senere skulle de danse parvis. Birgit dansede stolt rundt med Niels, indtil hun ikke kunne mere. I løbet af ingen tid bad den rødhårede kvinde Niels om en dans, og de andre stillede sig i kø. Han blev optaget, så snart han slap sin partner, og selv de kvinder, der havde medbragt egen mand, foretrak at danse med ham.

 

– Hvor er du heldig, sukkede en kvindelig deltager. – Han er noget af en fangst. Birgit kiggede målløs på Niels, der nu var i gang med at svinge Tea rundt. Hun grinede genert over sine manglende evner, men Niels lod som ingenting. Han dansede over mod Birgit, og da han kun var en meter væk, blinkede han glad til hende.

 

Birgit tog sig selv i at fnise som en skolepige. Hvad i alverden var det, der skete? Kvinderne var yderst taknemmelige, når det blev deres tur, og Niels nåede hele vejen rundt uden sved på panden. – Bare Per var sådan, hviskede Tea. – Du har vist ikke noget at klage over. – Næ, det har jeg vist ikke.

 

Det føltes næsten, som om Birgit voksede en halv meter ved synet af sin mand, og hun fik dårlig samvittighed over de tanker, hun havde gjort sig for bare en time siden. Hun havde tænkt på både Niels og deres fælles hverdag som kedelig, men nu blev hun klar over, hvor heldig hun var.

 

Niels lignede igen den mand, hun var blevet forelsket i for mange, mange år siden, og pludselig kunne hun huske, hvor pjattede de havde været med hinanden. Havde de jævnaldrende piger ikke også været lidt misundelige dengang? Det var der vist noget om, og ikke nok med at han havde taget alle salsakvinderne med storm.

 

Han havde også støttet hende i ønsket om at danse, ligesom han plejede at støtte hende i alt muligt andet. Måske havde hun i virkeligheden trængt mere til at blive mindet om, hvor dejlig en mand Niels var end til at danse salsa. – Hold da op! udbrød Niels, da de satte sig ind i bilen. – Det var virkelig fedt. Jeg glæder mig allerede til næste onsdag.

 

Tror du, der er flere hold, man kan gå på? – Mon ikke et er nok? svarede Birgit. – Vi skal jo også have energi til andet...

Tekst: Louise Guldager
Illustreret af: Stig Stjernvik
Publiceret: 25-01-2014
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri