Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ugens klassiker: Rådhuspandekager

De berømte rådhuspandekager er en specialitet, der består af tynde pandekager rullet sammen med appelsincreme, smurt med et tyndt lag abrikosmarmelade og drysset med mandelsplitter. De fyldte pandekager serveres kolde og bliver brugt til officielle receptioner og festligheder på Københavns Rådhus. Se opskriften længere nede på siden.

 

Den hemmelige opskrift

Rådhuspandekagerne er opfundet af restauratør Frantz Christensen og hans køkkenchef Phillip Olsen fra Langelinie Pavillonen. Deres opskrift blev omkring 1938 videregivet til Ronald Larsen. Han ejede dengang Store Kro i Fredensborg, som var leverandør til Københavns Rådhus. Ronald Larsen fik opskriften på den betingelse, at den forblev hemmelig, og at pandekagerne var forbeholdt arrangementer på Københavns Rådhus eller andre steder, hvor Københavns Kommune var vært.

 

Opskriften er ikke længere hemmelig, og Københavns Kommune serverer stadig de lækre rådhuspandekager ved festlige lejligheder. De særlige pandekager er gennem tiden serveret for mange berømtheder, bl.a. kejser Haile Selassie fra Etiopien og fodboldlandsholdet, da de vandt EM i 1992. I år er de bl.a. blevet serveret ved nytårs kuren for byens hjemløse og for håndboldlandsholdet, da herrerne vandt EM i januar.

 

I 1967 fejrede man Københavns 800-års fødselsdag med verdens længste kaffebord på Strøget. Ved den lejlighed blev der serveret 70.000 rådhuspandekager. Da de blev bagt på gammeldags vis på smedejernspander, tog det 14 dage at bage dem, og man havde gang i 150 små pander til produktionen.

 

Annonce

Rådhuspandekager
(10-12 stk.)
Arbejdstid: ca. 1 time
Hvile/afkølingstid: ca. 1 time
Stege/kogetid: 40 min.
Fryse-egnede uden fyld
Pandekager:
3 æg
100 g hvedemel
75 g sukker
2½ dl mælk
Appelsincreme:
75 g sukker
2 blade husblas
2 tsk sukker
Abrikossyltetøj:
75 g sukker
ca. 1½ dl vand
Pynt:
Sådan gør du:
  1. Pisk æggene sammen med mel, sukker og lidt mælk. Tilsæt smør og resten af mælken lidt ad gangen under piskning. Stil dejen i køleskab 30 min.
  2. Steg pandekagerne ved god varme på en slip let-pande, der er ca. 20 cm i diameter. Steg kun den første pandekage i smør, for der er rigeligt fedtstof i dejen til at stege i.
  3. Creme: Kom vaniljekorn og -stang i en gryde med mælk, majsstivelse, æggeblomme og sukker. Pisk det godt sammen og kog cremen under omrøring ca. 4 min.
  4. Læg husblasbladene i blød i koldt vand 5-10 min. Knug vandet ud, kom husblassen i den varme creme og rør, til den smelter. Hæld cremen i en skål og drys med sukker. Lad cremen blive kold og smag den til med orangelikør og appelsinskal. Vend letpisket flødeskum i cremen.
  5. Smør pandekagerne med cremen og rul dem sammen. Læg de fyldte pandekager i et fad med lukningerne nedad.
  6. Abrikossyltetøj: Hak abrikoserne fint og kog dem i en gryde under låg med sukker og vand. Abrikoserne skal småkoge ca. ½ time ved svag varme. Blend evt. til ensartet konsistens. Smør syltetøjet i et jævnt lag på pandekagerne og drys med mandler og appelsinstrimler.
  7. Rådhuspandekagerne opbevares i køleskab, til de serveres samme dag.
Velbekomme!
Foto: Thomas Hergaard / Opskrift: Katrine Klinken
Annonce

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri