Annonce

Følg os på Pinterest

Visit Hjemmet.dk's profile on Pinterest.

Giv Hjemmet i julegaveGlæd én du holder af med et gaveabonnement på Hjemmet - en fantastisk julegave, som vil skabe glæde igen og igen de næste mange måneder.
 

Ønskebrønden

Hjemmets julesite har vi lavet en ønskebrønd til dig og dine ønsker. Her kan du ønske, lige hvad du vil - og til hvem du vil. Skriv dit ønske og læg det i ønskebrønden her

 

 

Annonce
Annonce

JUL på hendesverden.dk

Find de sødeste kravlenisser og masser af andre smukke julerier på hendesverden.dk 

 

 

Julenovelle: Levende lys

Julenovelle
Et juletræ med levende lys kunne udvikle sig til en katastrofe med to hunde i huset. Men en kæde med elektriske lys var ikke meget bedre.

– Mor! sagde Emil bebrejdende, da jeg sidste år halede en pakke med en juletræslyskæde op af Føtexposen. – Du mener da ikke, vi skal have elektriske lys på juletræet?

Jo, det ved den sødeste julegrød jeg mente. Jeg huskede kun alt for tydeligt, hvordan det var gået med de levende lys på juletræet året før.

Vi havde pyntet træet lillejuleaften. Det var så fint. Børnenes ubehjælpsomme frembringelser fra børnehaveårene hang side om side med glaskugler, hjerter og julestjerner. Og lys selvfølgelig. Så blev det juleaften. Mens jeg stod og stegte og brasede i køkkenet, med to meget ivrige hunde om benene, der håbede, jeg ville tabe en steg på gulvet, lagde børnene pakkerne ind under træet.

– Der er også pakker til jer to, sagde Amalie med strålende øjne, og Holger og Viktor dansede rundt om hende af bar begejstring. På tonefaldet kunne de fornemme, at der var noget godt i vente. Og det var der. Amalie og Emil havde været ved slagteren og købe to store oksekødben til hundene.

Der blev både steg til overs til hundene, og lidt risalamande. Så alle var glade og forspiste. Vi besluttede, at vi ville gå ind og tænde lysene på træet og sidde i sofaen og se lidt på dem, inden vi dansede rundt om træet og pakkede gaver ud. En mørkelagt stue med et fint pyntet juletræ med levende lys, findes der noget, der er ret meget smukkere?

Sådan kunne vi havde siddet længe og beundret træet, hvis det altså ikke lige var, fordi både Holger og Viktor nu havde fået færten af de gode ben under det. Pludselig begyndte træet at ryste og vakle og vælte.

– Neeej! råbte jeg, da jeg så træ og lys komme sejlende i en bue over mod sofabordet. Begge hundene hylede af forskrækkelse, og det gjorde vi andre også. Andreas røg op og tog spanden med vand og smed over træet, der allerede var begyndt at ulme i den ene side.

Vi andre for rundt og pustede resten af juletræslysene ud. Hundene tog flugten. Da vi havde fået slukket både lys og træ, fandt vi dem ude under køkkenbordet, hvor de lå og gnaskede i et bad af konfetti fra det julepapir, der havde været rundt om kødbenene.

–Fy! sagde jeg til hundene, men de havde så travlt med at gnave kødben, at de overhovedet ikke tog notits af mig. Så derfor ville jeg ikke have levende lys på træet igen. – Jamen mor, vi fik jo slukket ilden, indvendte Amalie. – Og vi behøver jo heller ikke lægge kødbenene helt ind under træet, så de vælter det, når de skal have deres gaver! sagde Emil. – De skal slet ikke have nogen gaver i år! sagde jeg.

Det blev, som jeg havde bestemt. Vi hængte lyskæden på træet og vel var det ikke særlig romantisk, men i det mindste var det heller ikke brandfarligt. Hvad angik gaver til hundene, lystrede mine børn selvfølgelig ikke.

Igen havde de købt ben, igen havde de pakket dem ind, igen havde de lagt dem ind under træet. Det sagde de naturligvis ikke noget om til mig. Men bedst som vi sad og delikaterede os med stegen ude i køkkenet, hørte vi pludselig et ordentlig brag inde fra stuen.

Vi for derind. Træet var væltet, men ikke nok med det, Viktor var blevet viklet ind i juletræskæden, og den kæmpede han nu vildt for at vikle sig ud af igen. Holger havde sat sig ned på halen og sad og gøede som en vanvittig, mens Viktor i sin kamp for at slippe fri af kæden slæbte juletræet rundt i hele stuen.

Annonce

 

Til sidst blev Viktor så desperat, at han vendte sig om og bed kæden over. Bang! Alt lys i huset gik ud. Der gik lidt tid, inden jeg fandt et stearinlys i en skuffe og fik det tændt, så vi kunne begynde at orientere os igen.

– Det er nok bare relæet, der er slået fra, mente Andreas. – Ja, sagde jeg. – Men skal vi ikke finde nogle flere lys frem, nu hvor Viktor alligevel har ødelagt juletræskæden?

Vi fandt alle stearinlys og stager i huset frem og sad i skæret fra hyggelige, levende lys resten af juleaften, mens hundene ivrigt gumlede på deres kødben. Så i år tror jeg, vi skal have levende lys igen, og så vil jeg sørge for, at hundene får deres kødben, inden nogen når at lægge dem ind under træet!

Tekst: Margrethe Schmidt, illustration: Lesley Mackenszie
Publiceret: 07-12-2015

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri