Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Vores datter er blevet så aggressiv

Skriv til Vibeke
Vores yngste datters udvikling hartaget en meget uheldig drejning. Hun går meget ud, er sjældent hjemme, deltager ikke længere i vores forskellige aktiviteter og bliver aggressiv, når vi forsøger at tale med hende om det.

Vi er en ellers velfungerende familie med to piger på henholdsvis 19 og 16 år. Vi har altid været meget sammentømrede og har lavet mange ting for os selv, men også sammen med vores venner. Vi har rejst, dyrket sport og været aktive i forskellige foreninger.

 

Lige nu fungerer det så bare slet ikke herhjemme. Problemet er vores yngste datter. Hvor hendes storesøster aldrig har voldt problemer og altid har passet sine ting og sin skole, så har vores yngste datters udvikling taget en meget uheldig drejning.

 

Hun går meget ud, er sjældent hjemme, deltager ikke længere i vores forskellige aktiviteter og bliver aggressiv, når vi forsøger at tale med hende om det. Hun beskylder os for at være kedelige og „rigtige", hun taler grimt og, ja, er ellers bare meget afvisende.

Annonce

 

Hun er også begyndt at virke lidt dum at høre på – før interesserede hun sig for sine omgivelser, nu er det kun fester, fyre og veninderne, det drejer sig om. Vi er også bekymrede for hendes alkoholindtag og for, om hun ryger hash. Vi har på alle mulige måder forsøgt at tale med hende, vi har også forsøgt at lade være, alligevel bliver situationen herhjemme mere og mere tilspidset fra det øjeblik, hun træder ind ad døren. Vi aner ikke, hvad vi skal stille op. Har du et råd?

 

Forældrene

Vibekes svar

Når jeg læser jeres mail, kan jeg ikke lade være med at tænke, at jeres datter lyder som en ganske almindelig pige i puberteten, mens I (undskyld) lyder lidt for meget som et par forældre, der meget naivt går ud fra, at jeres små piger for altid vil opføre sig, som var de skabt i jeres billede og ikke – som tilfældet er – i fuld gang med at skabe sig selv.

 

Du skriver, at din datter er dum at høre på. Den slags skal man være varsom med at sige om andre mennesker, og gør man det, jamen, så giver man også carte blanche til, at andre med fuld ret kan sige det samme om én selv. Det skriver I ikke, om jeres datter gør, men I er fortørnet over, at hun kalder jer for kedelige og „rigtige".

 

I stedet for at blive fornærmede, så overvej, om der måske er noget om snakken. I mine ører lyder I nemlig lidt som mennesker, der har en meget klar definition af, hvordan alle skal se verden, og hvordan de derefter skal opføre sig. Fint nok, men jeres livsanskuelse kan altså kun gælde for jer selv, den kan ikke gælde for hverken jeres børn eller for andre, for andre er, som I, unikke mennesker, der selv bestemmer, hvad de vil mene.

 

Det gælder også jeres datter, så i stedet for at have så travlt med at banke hende på plads, så begynd at behandle hende lidt mere respektfuldt og som den unge voksne, hun snart er. Når I f.eks. diskuterer, om I er kedelige eller ej, så lad være med at se det som et angreb, slå ørerne ud og brug det somen anledning til en god diskussion om, hvordan man vælger at leve sit liv.

 

Jeres datter øver sig lige nu i at blive voksen. Og hun bliver det ikke formet i jeres billede, hun bliver formet af sit eget. Det er så jeres job som forældre at bakke hende op i det projekt i stedet for at spilde tiden på at prøve at banke hende på plads.

 

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke; Har min bror stjålet mine smykker?

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke: Jeg har mistet mine børnebørn

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke: Hvordan slipper jeg ud af ensomheden?

Tekst: Vibeke Dorph
Illustreret af: Karen Borch
Publiceret: 08-10-2015

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri