Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Brev til Vibeke: Hvad stiller vi op med min søsters druk?

Skriv til Vibeke
Min søster har altid drukket for meget - mener jeg. Min bror er ikke særlig opmærksom på problemet og sætter altid masser af vin på bordet, når vi er på familiebesøg. Jeg synes ikke, det er i orden, at han frister min søster.

Problemet er min storesøster. Hun er i begyndelsen af 50'erne, enlig og mor til to teenagepiger. Min søster har altid drukket for meget – mener jeg. Hun har også haft meget fravær fra sit arbejde begrundet med stress, og fordi hun har følt sig udbrændt.

 

Min søster har altid afvist, at hun drikker for meget. Men her i vinter gik hun helt ned med flaget, og i en samtale med sin chef indrømmede hun langt om længe, at hun nok havde et alkoholmisbrug. Hun kom i noget ambulant behandling og har i en lang periode holdt sig helt fra alkohol.

 

Det var godt for hende, og hendes to døtre var glade for, at der nu kom ro på derhjemme. Også hun og jeg kunne langt om længe tale om problemet – jeg har jo prikket til hende igennem årene, men blev fejet af.

Annonce

 

Her i foråret var vi så til en familiefest sammen, hvor jeg bemærkede, at hun tog et glas vin. Da jeg spurgte til det, fik jeg svaret, at hun godt kunne tåle et enkelt glas ved festlige lejligheder, for hun havde fået styr på det – jeg så hende da heller ikke drikke mere den aften.

 

Nu har vi lige været sammen til en middag hos vores storebror. Her var vin på bordet, og ja, så endte det galt. Min bror ser ellers tit min søster, men han har alligevel aldrig været særlig opmærksom på hendes problem. Han har i hvert fald ikke taget hensyn til det, og der var da også denne gang masser af vin på bordet, og han var flink til at skænke op i hendes glas, når det blev rakt frem.

 

Hendes piger var med, og jeg prøvede flere gange at få min bror til at fjerne flaskerne, men uden held. Vi endte med at blive uvenner, for jeg syntes ikke, at det var i orden at friste min søster, der da også endte med at blive fuld og dum at høre på. Min bror mente, at det ikke kunne være hans problem. Der var jo også andre gæster end hende osv. Hvad mener du?

 

M.M.

Vibekes svar

Du og din bror er endt i den absurde situation, som mange pårørende til alkoholikere alt for ofte ender i. For sat på spidsen, så er det jer, der sidder og skændesog diskuterer, hvem af jer, der har ansvaret for, at jeres søster drikker, mens jeres søster sidder og fylder glasset – helt og aldeles fritaget for ansvar.

 

Din søsters druk er hverken dit eller din brors ansvar. Det er kun din søsters. Det er nu engang hende, der løfter glasset og drikker den vin, hun udmærket ved, hun burde holde sig fra. Det er også hende, der gør det lige for næsen af sine to døtre, som hun udmærket godt ved, hun sårer og skræmmer.

 

Det trækker hun så åbenbart på skulderen over, og det kan hun gøre, fordi hun stadig er verdensmester i at lyve for sig selv, for det er alkoholikere. De lyver hæmningsløst, det er derfor, de kan blive ved med at drikke, til de dør af det. De lyver sig i graven, så at sige.

 

At hun ikke skal ende dér, kan kun din søster bestemme. Det har hverken du, din bror eller nogen andre indflydelse på. Om I så alle sammen begynder at opføre jer som selvbestaltede politifolk, der fjerner flaskerne og skælder ud, så kan din søster altså gå lige ned om hjørnet og købe al den sprut, hun har lyst til, så snart I ikke er der. Så drop den adfærd.

 

Hvis jeg var dig, ville jeg i stedet trække mig væk fra hende. Sig, at du ikke vil se hende, når hun drikker, og hold det løfte. På den måde viser du hende, at du ikke hopper på hendes løgne.

 

I stedet ville jeg bruge energien på hendes to døtre. Allerbedst ville det være, hvis I kunne hjælpe dem med at komme væk hjemmefra. Alkoholikere er dygtige til at sætte sig hen i Stakkelsstolen og gøre deres pårørende til en slags mentale sutteklude, de selvmedlidende kan bide lidt i.

 

Din søster er åbenbart helt oppe i ligaen, hvor hun er kynisk nok til også at bruge sine egne børn til den slags. Så få dem væk, eller sørg i det mindste for, at de ved, at hun ikke er deres ansvar. Det er det bedste, du kan gøre lige nu.

 

Om din søster vil drikke eller ej, må hun selv beslutte, men det kan være, det går lidt hurtigere, hvis hun opdager, at hun nu må vælge mellem jer eller flasken.

 

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke: Min kollega har knust min livsglæde

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke: Vi er så trætte af at blive rodet ind i vennernes skænderier

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke: Min veninde vil ikke se mig mere

Tekst: Vibeke Dorph
Illustreret af: Karen Borch
Publiceret: 09-07-2015

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her:
brevkassen@hjemmet.dk

Dagens lækkeri