Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Koldhævede luciaboller

Runas madblog
Det er ikke kun svenskerne, der skal mæske sig i de fine ”lussekatte” til Lucia. Markér årets Luciadag med disse safrangule boller, og sno eller form dem i fine faconer.

Jeg har en stor svaghed for Sverige og svenske traditioner. Én af dem er Luciadag, der hvert år falder den 13. december. Her kan man se optog af børn klædt i hvidt og med elektriske lys i håret vandre gennem byen for at besøge plejehjemmene.

 

Prøv også min opskrift på chokoladesnegle med marcipan - TRYK HER


Hele Sverige dufter denne dag af ”lussekatte”, som de kalder de søde, gule boller, og efterhånden er det blevet en fast tradition hjemme hos os at sætte et helt fad til livs – gerne med et gavmildt lag tandsmør.
Faconen på bollerne afhænger af tradition og fantasi, så tag endelig ungerne med i køkkenet. Min søn var vild med at lege med dejstykkerne, der fik form som henholdsvis snegle og hundelorte…
Mine boller er koldhævede − så er det ingen sag at servere nybagte luciaboller til morgenmad.

Annonce

 

Ca. 18 stk.
Arbejdstid: 40 min.
Bagetid: 12-14 min.

1 tsk. safran
2 spsk. vand
25 g gær
2½ dl mælk
1 æg
100 g smør
¼ tsk. salt
50 g rørsukker
½ tsk. kardemomme
375 g hvedemel
75 g grahamsmel
(eller hvid hvede)
1 æg
(til pensling)
olivenolie (til udrulning)
Pynt:
tranebær
(eller rosiner)

1. Rør safran ud i kogende vand.

2. Opløs gæren i lunken mælk, og tilsæt æg, afkølet, smeltet smør, salt, sukker og kardemomme. Tilsæt de 2 meltyper lidt efter lidt, og ælt dejen godt.

3. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over.

4. Ælt dejen kort igennem, og del den i ca. 18 lige store stykker. Smør lidt olie på hænderne, og tril stykkerne til lange pølser. Form dem efter humør. Pynt med tranebær i snoningerne, og pensl med sammenpisket æg.

5. Lad bollerne hæve i 30 min.

6. Bag bollerne gyldne ved 225 grader i 12-14 min.

7. Servér luciabollerne friskbagte, evt. med smør.

 

Tekst: Runa Pihlmann
Foto: Runa Pihlmann
Publiceret: 12-12-2016

Runas madblog

Runa Pihlmann, journalist og madredaktør på Hjemmet, gift med Tom og mor til en lille søn. Vild med at bage og kokkerere i køkkenet.

Dagens lækkeri

Hjemmets Markedsplads

Har du også en masse gamle ting du ikke bruger? Glemte sager, der bare står og samler støv på loftet? Så er Hjemmets nye Markedsplads lige noget for dig...
Klik dig ind og se alle de fine ting og sager her